Veganist: What not to eat

Een veganist eet niets dat van dieren afkomstig is. Ook maken zij geen gebruik van dierlijke producten, zoals van leer en wol. Ik ga inmiddels drie weken door het leven als veganist en ik merk dat er in veel voedingsmiddelen ‘verborgen’ dierlijke ingrediënten zitten. De laatste drie weken ben ik dus aardig wat tijd kwijt geweest aan het lezen van ingrediëntenlijsten. Ook verbaasde ik mij steeds weer dat er in zoveel producten dierlijke ingrediënten zijn verwerkt. Is dit echt nodig vraag ik mij af..

vegan-diets-explainedOm het voor mezelf iets eenvoudiger te maken heb ik op internet opgezocht wat een veganist allemaal NIET eet of gebruikt. Het is een aardige lijst geworden, maar ik vond het wel interessant om te zien. Van veel producten wist ik echt niet dat er dierlijke producten in verwerkt waren, of ik had er simpelweg nog nooit over nagedacht.

Voeding

Vlees

Heel logisch en hier hoefde ik dan natuurlijk niet aan te wennen, aangezien ik al 11 jaar geen vlees meer eet.

Vis en schaaldieren

Ook logisch en hier hoefde ik dus ook niet aan te wennen.

Zuivelproducten

Veganisten nuttigen geen zuivelproducten, omdat de meeste melkkoeien een slecht leven hebben. Daarnaast worden zij na maximaal 7 jaar geslacht, terwijl de levensverwachting van een koe maar liefst 20 jaar is!

Eieren

Een veganist eet geen eieren, omdat bij de productie van eieren de haantjes op een gruwelijke manier om het leven worden gebracht. Ze gaan door een versnipperaar en sterven een pijnlijke dood bij volledige bewustzijn.

Honing

Niet alle veganisten zijn het hiermee eens. Maar feit is wel dat bijen voornamelijk nectar verzamelen om de winter te overleven. Als deze nectar van ze wordt afgenomen, overleven de bijen het vaak niet.

Witte suiker

Dit is dus iets wat ik niets wist, en waar ik ook erg verbaasd over was. In sommige soorten witte suiker zitten botten verwerkt. Nu is witte suiker sowieso niet gezond, dus het is voor niemand verkeerd om dit uit je voedingspatroon te bannen.

Gelatine

Dit product probeer ik vaak te vermijden, maar het lukt mij niet altijd. Gelatine wordt gemaakt van gekookte huid en botten. Het zit in allerlei zoetigheden, zoals stroopwafels, gebak en snoepjes.

Alcohol

Bier wordt vaak gefilterd met behulp van kleine hoeveelheden gelatine, eiwit of schelpen. En aan bepaalde soorten wijn worden dierlijke producten toegevoegd, zoals insectenbloed om de intensiteit van de kleur en/of smaak te verhogen.

Brood

Veel broden die verkocht worden bij supermarkten zijn niet veganistisch. Deze broden bevatten ingrediënten zoals wei (zuivelproduct), boter, witte suiker of eieren.

Sauzen en dressings

In veel dressings zit lecithine. Lecithine kan bestaan uit dierlijk weefsel of uit eigeel. Maar lecithine kan ook bestaan uit soja, dan kan een veganist het natuurlijk wel gewoon eten.

Producten

Maar dierlijke ingrediënten zitten in nog meer producten verwerkt. Hieronder een aantal producten waarvan ik het meeste verbaasd was:

VEGAN– E120 (karmijn). Dit bestaat uit insectenbloed en wordt als kleurstof gebruikt. Bijvoorbeeld voor rode, roze, paarse en oranje snoepjes, pudding en gebak.

– Rode nagellak (bevat vaak e-nummer E120, weer dat insectenbloed)

– Kaarsen (Stearinekaarsen zijn gemaakt van een vast vet. Dit vet is ontstaan door het uitpersen van verzeepte dierlijke vetten)

– Condooms

Plaats een reactie