Vegan champignon bitterballen

Mijn vriend is dol op snacks. In het bijzonder op gefrituurde snacks. Toen hij plantaardig ging eten viel er ineens een heel scala aan gefrituurde snacks weg. Hij keerde het hele diepvriesvak bij de supermarkt ondersteboven, op zoek naar vegan snacks. Maar zelfs in de groentekroket zit melk en ei. Het enige dat overblijft uit een reguliere supermarkt zijn loempia’s en falafel. Na een jaar begint hij deze snacks behoorlijk saai te vinden. Dus tijd voor iets nieuws!
bitterballen6

Vegan bitterballen!

Je bent wel eventjes bezig met het klaarmaken, maar een voordeel is dat je een hele berg in één keer kunt maken en deze in de vriezer kunt gooien tot de volgende snackpartij. Ik heb al jáááren geen ‘echte’ bitterbal meer op, maar ik geloof dat deze behoorlijk in de buurt komen. En zo niet, dan zijn ze alsnog superlekker!

Ingrediënten

Een halve ui, gesnipperd
50 gram margarine van bijvoorbeeld Alpro
50 gram bloem
300 ml groentebouillon
250 gram champignons (in kleine stukjes)
Een scheutje sojaroom
Paneermeel
Tijm
Peper & zout

Bereiding

Verwarm de margarine in een koekenpan, voeg de bloem toe en roer het glad. Laat de margarine en de bloem even kort garen. Zet dan het vuur uit en laat afkoelen. Breng ondertussen de groentebouillon in een andere pan aan de kook. Voeg de champignons en de ui toe en blancheer kort. Haal vervolgens de champignons en de ui uit het vocht en bewaar deze. Voeg beetje voor beetje de hete bouillon toe aan de afgekoelde margarine en bloem en roer goed om klontjes te voorkomen. Als al het vocht is toegevoegd, breng dan op smaak met een beetje room, peper & zout en tijm. Voeg ook de champignons en de ui toe aan het geheel. Plaats de champignonragout in een platte schaal en laat 4 uur lang stijven in de koelkast.

Doe een beetje water met bloem in een diep bord, plaats op een ander bord een laagje paneermeel. Haal de champignonragout uit de koelkast en verdeel het over 20 gelijke porties. Rol hier balletjes van. Haal het balletje eerst door het water met bloem en rol hem vervolgens door het paneermeel. Frituur de bitterballen 4 tot 5 minuten op 180 graden. Eet ze met een beetje mosterd voor het ultieme bitterballen effect.

bitterballen1

bitterballen2

bitterbal3

Eet smakelijk

bitterballen5

Plaats een reactie

3 comments