Welke vegetarische en veganistische maaltijdboxen zijn er?

Maaltijdboxen zijn meer en meer populair aan het worden. Je ziet dan ook steeds meer advertenties van aanbieders als HelloFresh en Marley Spoon. En de 10 euro kortingscode op de Allerhande Box vliegt ons ons ook om de oren. Een leuke ontwikkeling is dat steeds meer aanbieders hun assortiment ook uitbreiden met een vegetarische en/of veganistische box. In deze post kijken we naar de verschillende vega(n)-maaltijdboxen. Wie zijn het, wat kosten ze, en wat zijn de voordelen?

 

HelloFresh Veggiebox

De meest bekende aanbieder is misschien wel de HelloFresh box. Regelmatig kom je advertenties en kortingscodes van hen tegen. De Veggiebox is ideaal voor de vegetariër. De box bevat precies de juiste ingrediënten voor 3 vegetarische maaltijden. De box voor 2 personen en 3 maaltijden kost standaard €34,00 per week. Met een kortingscode van €20 bestel je jouw eerste Veggiebox al voor €14,00. Let op: Deze kortingscode geldt alleen voor de eerste box. Daarna betaal je de normale prijs. Bij HelloFresh moet je minimaal 2 boxen afnemen voordat je kunt opzeggen, daar moet je wel even rekening mee houden. Je kunt de box bestellen voor 1 tot 6 personen. Het fijne aan HelloFresh is dat de klantenservice erg goed te bereiken is, en dat je uit veel verschillende bezorgdagen kunt kiezen

 

Stel je eigen vegetarische box samen bij Marley Spoon

Een andere leuke aanbieder is Marley Spoon. Bij Marley Spoon kun je tot op zekere hoogte zelf de inhoud van de box bepalen. Elke week staan er 12 gerechten klaar waar je uit kunt kiezen. Doordat hier ook altijd minimaal 3 vega recepten tussen zitten, weet je zeker dat je elke week een heerlijke vegetarische box ontvangt. De maaltijdbox van Marley Spoon is iets duurder dan die van HelloFresh. Voor de box voor 2 personen en 3 maaltijden betaal je €39,90. Ook bij Marley Spoon kun je kiezen uit veel verschillende bezorgdagen. Zo zit er altijd wel een geschikt moment tussen waarop jij de box in ontvangt kan nemen

 

De Gemakskrat Vega

Een maaltijdbox die we je zeker niet willen onthouden is de Gemakskrat Vega van De Krat. Dit Amsterdamse bedrijf was in 2010 de eerste maaltijdbox-aanbieder, en biedt op geheel eigen wijze nog steeds de lekkerste, en meest inspirerende maaltijdboxen aan. Het unieke aan De Krat is dat zij alle producten en ingrediënten rechtstreeks bij de boeren en telers inkopen. De bloemkool en de aardappelen op jouw bord komen zijn dus nog enorm vers! Op de website van De Krat kun je nog veel meer lezen over de leveranciers.  Daarnaast hecht De Krat enorm veel waarde aan duurzaamheid. Het bedrijf heeft dan ook onder andere het “B Corp” certificaat. Daarmee voegt De Krat zich bij een select internationaal gezelschap die streeft naar een betere wereld. De Gemakskrat Vega voor 2 personen en 3 maaltijden kost €38.

 

De Vega(n)box

Is voor jou enkel een vegetarische maaltijdbox niet voldoende? Dan moet je bij Vegabox zijn. Vegabox is de enige Nederlandse partij die zowel een vegetarische als veganistische maaltijdbox aanbiedt. De Veganbox gaat dus nog een stapje verder, en bevat ook geen producten als eieren, honing en melk. De Vega(n)box is elke week weer op zoek naar nieuwe, inspirerende en vergeten groenten. In deze box zul je dus regelmatig producten aantreffen waar je misschien nog nooit van gehoord hebt. Dat maakt het erg leuk! Vegabox hecht sowieso erg veel waarde aan de kwaliteit van hun maaltijdbox. Alle recepten worden bedacht in samenwerking met een eigen diëtist. Deze diëtist kijkt of alle producten in de box wel voldoen aan belangrijke eisen en voedingswaarden. Ook dat geeft een erg prettig gevoel.

 

Vega-recepten bij de online supermarkt

Ook op de websites van verschillende Nederlandse supermarkten als Jumbo, Albert Heijn en PLUS Supermarkten vind je verschillende vega-recepten. Met 1 druk op de knop leg je de benodigde ingrediënten in je winkelmand. Het is niet helemaal vergelijkbaar met een maaltijdbox, maar het biedt wel hetzelfde gemak. AH heeft natuurlijk een eigen foodbox, maar deze is niet vegetarisch.

Vegetarische kerst

Kerst is vlees. Dit is het stereotype beeld dat mensen bij kerst hebben, maar je kunt ook een hele leuke en vooral lekkere kerst hebben zonder vlees. Rond de kerstperiode liggen er ineens hele andere diersoorten in de supermarkt. Veel mensen hebben niet door dat deze dieren ook worden geproduceerd in de vee-industrie. Kalkoenen worden net zo hard doorgefokt op snelle groei als de plofkip en konijnen zitten in kleine draadgazen kooien, vergelijkbaar met de inmiddels verboden legbatterij voor kippen (WakkerDier).
kerstman

Kerstslachtoffers

De grootste slachtoffers van onze kerstdagen zijn:
1 – Kalkoenen
2- Konijnen
3- Herten
4- Eenden
5- Wilde zwijnen

Vegetarische box

Maar er is ook positief nieuws! Uit onderzoek van Natuur & Milieu blijkt dat 54% van de Nederlanders best een deel van het kerstmenu zonder vlees of vis zou willen eten. 32% vindt dat hij of zij te veel vlees heeft gegeten na de kerst. Minder vlees eten zou dus een goede oplossing zijn. Natuur & Milieu heeft leuk op deze trend ingespeeld, namelijk door een box samen te stellen met de Vegetarische Slager. In deze box zit een voorgerecht voor 6-8 personen. Natuur & Milieu gaf 800 boxen weg en ik ben één van de gelukkigen! De box bestaat uit:

‘Kipstukjes’ van de Vegetarische Slager

ingredienten2

‘Tonijnsalade’ van de Vegetarische Slager

ingredienten1

Pijnboompitten, Balsamicodressing en Olijfolie

ingredienten

Het voorgerecht ga ik zeker maken en daar zal ik tegen die tijd ook een artikel over schrijven.

Fijne Kerstdagen!

VeganChallenge

Vegan-Challenge
Vandaag is het zover! Ik ga een maand door het leven als veganist. Ik werd geïnspireerd op een vergadering van de Jongerenpartij voor de Dieren. Inmiddels ben ik al 11 jaar vegetariër en ik ben wel eens benieuwd hoe het veganistische leven mij vergaat. Tot nu toe (ik ben nog maar sinds vanmorgen begonnen) moet ik aardig wennen. Er zijn toch redelijk wat producten die ik normaal gesproken, zonder na te denken in mijn mond stop. Nu denk ik bij alles wat ik wil eten: ‘is dit wel veganistisch?’. Ik begrijp nu de mensen die tegen mij zeggen dat ze het knap vinden dat ik vegetariër ben, want ik vind het knap dat mensen veganist zijn. Het zit nog niet in mijn gewoonte. Maar ik heb een maand de tijd, dus het zal vast wel wennen.

Waarom vegan?

Hiervoor gelden eigenlijk dezelfde redenen als bij vegetariër zijn. Ook hierbij staan dieren, milieu en gezondheid op het lijstje met redenen om veganist te zijn. Maar wat ik bijvoorbeeld niet wist, is dat er bij de productie van eieren jaarlijks in Nederland 30 miljoen haantjes direct na de geboorte worden vergast, versnipperd en verdronken. Bij de melkindustrie geldt hetzelfde verhaal. De stiertjes worden in korte tijd opgefokt tot kalfsvlees en de melkkoeien worden na 5,5 jaar naar de slacht gebracht, omdat zij dan niet meer genoeg melk produceert. Aangezien mijn grootste reden om vegetariër te zijn het dierenwelzijn is, grijpt mij dit aan.

Als je meer wilt lezen over de VeganChallange, kijk dan op hun website.

Verschillende soorten en maten

Het begrip vegetariër kent iedereen inmiddels wel, maar er bestaan veel meer soorten van vegetarisme. Iedereen heeft zijn eigen reden om er een vegetarische levensstijl op na te houden. Sommige doen dit voor de dieren, andere voor het milieu, weer andere om overbevissing tegen te gaan en er zijn ook mensen die geen vlees, vis of gevogelte meer eten vanwege hun gezondheid. Ik heb even wat research naar verschillende soorten van vegetarisme gedaan (Ik moet namelijk toegeven dat ik ze niet allemaal kende). Deze nieuw vergaarde kennis deel ik natuurlijk maar al te graag met jullie 🙂

Lacto- ovo vegetariër

Je mag jezelf een lacto- ovo vegetariër noemen als je geen vlees, vis of gevogelte eet, maar wel eieren, melk en kaas nuttigt. In de volksmond wordt een lacto- ovo vegetariër gewoon een vegetariër genoemd. Dit is dus de meest voorkomende vorm van het vegetarisme. Een lacto vegetariër eet wel melk- en kaasproducten, maar geen eieren. Een ovo- vegetariër eet juist geen kaas en melkproducten, maar wel eieren.

Veganisten

Een veganist is iemand die geen dierlijk product of bijproduct eet en gebruikt. Zij eten dus geen vlees, vis, schaaldieren en gevogelte, maar ook geen eieren, kaas of melkproducten. Een veganist eet voornamelijk groenten, fruit, noten, granen en peulvruchten. Verder maken veganisten geen gebruik van gebruiksvoorwerpen waarin dierlijke materialen zijn verwerkt.

Pescotariërs en Pollotariërs

Het begrip; pescotariër heb ik wel eens eerder laten vallen op mijn blog Dit is iemand die geen vlees, gevogelte en zuivel eet, maar wel vis. En een pollotariër eet juist geen vlees, vis, zuivel, maar wel gevogelte zoals kip. De reden om wel vis en/of kip te eten zijn vaak uit gezondheidsoverwegringen.

Fruitariërs en Raw Food- aanhangers

Dit zijn de meest zeldzame categorieën van het vegetarisme. Een fruitariër eet alleen fruit en noten. Zij eten niets waar een plant voor gedood moet worden. Voor de Sex and the City liefhebbers onder ons: De Raw Food- aanhangers. Voor de mensen die iets minder bekend zijn met deze leuke serie. In een aflevering gaan de Sex and the City- vrouwen uiteten bij een Raw Food restaurant. Hen bevalt het niet zo goed. Ik heb het zelf nooit geprobeerd, maar deze vorm van vegetarisme lijkt me een behoorlijke uitdaging. Een Raw Food- aanhanger eet alleen maar rauw voedsel. Voorbeelden hiervan zijn groentes, fruit, noten en peulvruchten.

Als ik al deze soorten en maten voorbij zie komen, dan ben ik eigenlijk heel saai als ouderwetse vegetariër… 😉

Beestenboel

De winter staat weer voor de deur. Het is vroeg donker, koud en nat, daarom: lekker warm binnen blijven. Ik doe de afgelopen week bijna niet anders. Ondanks dat ik warmpjes binnen zat, werd ik toch een beetje chagrijnig van het weer. Door deze plaatjes werd ik snel een stuk vrolijker. Dus chagrijnig? Een pre-winterdip? Bekijk dan deze plaatjes. Helemaal nergens last van? Ook dan zijn deze plaatjes leuk 🙂

pig
Bron

baby-hamster-with-corn
Bron

funny-rabbit
Bron

Grumpy-Cat
Bron

8925-Cute-Fluffy-Dog
Bron

Baby-Animals-007
Bron

Baby-Animals-042
Bron

money
Bron

Meest gestelde vragen aan een vegetariër

Vegetariër zijn is niet nieuw meer, sterker nog, de eerste verschijnselen van vegetarisme stammen af uit de achtste eeuw voor Christus. Tegenwoordig wordt minder vlees eten sterk aangemoedigd door de overheid. Dus helemaal geen vlees eten lijkt behoorlijk geaccepteerd. Toch krijg ik vaak verbaasde reacties als ik vertel dat ik vegetariër ben (‘’Maar wat eet je dan?’’). Zo gewoon is het toch niet. Ik ken in mijn omgeving, buiten mezelf en mijn zus om, maar één of twee vegetariërs. Dus er wordt veel over gesproken dat het de normaalste zaak van de wereld is, maar het wordt nog niet veel uitgevoerd. Dit is denk ik ook gelijk de oorzaak van de verbaasde reacties. Tijdens etentjes ben ik toch vaak even het middelpunt van de belangstelling. Dit vind ik geen probleem, juist fijn dat mensen erin geïnteresseerd zijn. Maar soms komen er van die vragen langs…

Een mens is toch gemaakt om vlees te eten?

De oermens was een herbivoor en at voornamelijk, fruit, zaden en noten. Pas toen de mens leerde jagen, werd er af en toe vlees gegeten. Uit een wetenschappelijk onderzoek is zelfs naar voren gekomen dat ons lichaam niet geschikt is om veel vlees te verwerken. De darmen gaan door grote hoeveelheden vlees minder goed werken. Terwijl zaden en planten de darmen juist activeren.

Eet je dan wel vis?

Nee, want ik ben een vegetariër dus ik eet geen enkel dier. Een Pesco vegetariër eet wel vis, maar geen vlees of gevogelte.

Als wij geen dieren meer eten dan komt er toch een overschot aan vee?

De dieren die worden geslacht, zijn gefokt om te worden geslacht. Als er dus minder vraag naar is, zullen er ook minder dieren zijn.

Die dieren gaat toch wel dood.

Dat klopt, maar ik weet in ieder geval zeker dat het dier niet voor mij is gestorven. Hierbij weer hetzelfde verhaal over vraag en aanbod. Als er minder vraag is, is er ook minder aanbod en worden dus ook minder dieren gedood.

En dan last but not least, de befaamde vraag:

Maar wat eet je dan?

Genoeg! Alles buiten dieren en dierlijke producten om eet ik gewoon. Je kunt prima een volwaardige, smaakvolle vegetarische maaltijd eten. En zoals je hier hebt kunnen lezen, is vegetarisch eten ook nog eens gezond.

Dit zijn de vragen die mij het meest gesteld worden. Dus voor iedereen die hier het antwoord niet van wist, bij dezen 🙂

Waarom vegetariër?

Iedereen heeft natuurlijk zijn eigen reden om vegetariër te zijn. Voor mij is de grootste motivatie, dat ik het een vreemd idee vind om dieren te eten. Ik ben altijd gek geweest op dieren en het idee dat ik ze opeet, kan ik niet verkroppen. Misschien denk ik wel te veel na, maar in mijn ogen eet je als je een biefstuk aan het eten bent, gewoon een lijk. Dit is geen sneer naar niet-vegetariërs, maar je kunt wel begrijpen dat als je dit iedere keer denkt het er niet lekkerder van gaat smaken. Voor mij is dit de grootste reden om vegetariër te zijn. Alle andere redenen zijn een leuke bijkomstigheid. De redenen waarom je zou kunnen kiezen om vegetariër te worden of te zijn, zal ik hier allemaal benoemen.

Dierwelzijn

De eerst heb ik natuurlijk al gehad: voor het welzijn van de dieren. 95% van al het vlees komt uit de bio-industrie. De overige 5% is biologisch vlees. Meer dan 500 miljoen dieren leiden een vreselijk leven in de bio-industrie. Was het slachten maar het ergste wat deze diertjes overkwam in hun korte leventjes. Deze dieren leven onder erbarmelijke omstandigheden. De meeste hebben nog nooit daglicht gezien.

Milieu

Een andere reden zou ook kunnen zijn dat je begaan bent met het milieu. Tegenwoordig is het een trend om eco- friendly te zijn. We doen alles om de aarde te sparen. Vegetariër worden is een uitstekende manier om daar aan mee te werken. Mensen die veelvuldig vlees eten zijn namelijk verantwoordelijk voor de verdwijning van tropisch regenwoud en verspilling van water. Bovendien is een vleeseter in zijn hele leven verantwoordelijk voor de dood van 522 dieren.

Geld besparen

Kiloknallers. Vlees is vaak in de aanbieding. Als je het mij vraagt, te vaak. Maar ik ben dan ook van mening dat vlees moet worden beschouwd als een luxe product en niet iets wat je dagelijks eet. Aangezien de crisis maar aanhoudt, is het ook voor je portemonnee prettig om vegetarisch te eten. Het is gewoon een feit dat een vleesloze maaltijd vaak goedkoper is dan een maaltijd mét een portie vlees. Zeker als je uiteten gaan, merk je dat je als vegetariër voor vaak de helft van het geld een heerlijke (vleesloze) maaltijd hebt.

Gezond

De laatste reden is voor jezelf. Je bent vegetariër omdat het bij je past, omdat het goed voelt. Daarnaast is het ook nog eens goed voor je gezondheid. Heb jij ooit een dikke vegetariër gezien? Het is bewezen dat vegetariërs minder lijden aan hart- en vaatziekten en diabetes mellitus.

Dit zijn mijn redenen. Heb jij misschien nog een reden waarom jij besloten hebt vegetariër te zijn?