De Vliegende Schotel in Amsterdam

Elk jaar gaan mijn vader, mijn zus en ik eten bij een vegetarisch restaurant. Mijn vader is zelf geen vegetariër, maar hij vindt het leuk om met ons vegetarisch te gaan eten. Toevallig vindt hij het zelf ook nog eens erg lekker! Dus ook dit jaar bezochten wij een vegetarisch restaurant, alleen één verschil: dit jaar gingen we met zijn vieren in plaats van met zijn drieën. Mijn andere zus is namelijk sinds een paar maanden ook vegetariër. We besloten in Amsterdam te gaan eten, omdat we voorafgaand naar het Rijksmuseum gingen. Genoeg keus in Amsterdam op het gebied van vegetarische restaurants! We kozen voor De Vliegende Schotel, een leuk huiskamer- restaurant in de Jordaan. Ik koos als voorgerecht voor de kikkererwtensoep, als hoofdgerecht voor een pittige goulash en als nagerecht voor een yoghurtje met vers fruit.

Voorgerecht: Kikkererwtensoep

kikkererwtensoep

Hoofdgerecht: Goulash met seitan

Goulash

Nagerecht: Yoghurt met vers fruit

20131108_193257

Kikkererwtensoep had ik nog nooit gegeten. Deze was erg smaakvol, wel vond ik dat er iets te veel gebruik was gemaakt van komijn. Deze kruid overheerste, wat ik een beetje zonde vond van de andere smaken. Het hoofdgerecht was erg lekker! Telkens ben ik weer verbaasd als ik seitan eet. Seitan is een elastische eiwitsubstantie uit tarwemeel, met een op vlees lijkende vezelstructuur. Het smaakt echt heel erg naar vlees, ik kan daar natuurlijk slecht over oordelen aangezien ik al 11 jaar geen vlees meer heb gegeten, maar vleeseters zijn het met mij eens. Dus het zal wel kloppen. De goulash was behoorlijk pittig. Ik houd daar wel van, maar ik moest oppassen dat ik niet een te grote hap nam. Ik ben blijkbaar nog te veel gewend aan Hollandse pot, dus die pittige gerechten zijn nog even inkomen. Voor het toetje koos ik voor een yoghurt met siroop en vers fruit. Ik weet dat het niet veganistisch is. Maar bij zulke gelegenheden maak ik dus gebruik van die 10%. Als ik uiteten ga is compleet veganistisch eten wel erg lastig. Eigenlijk eet ik zelden tot nooit yoghurt, maar ik had er ineens trek in. Deze was erg lekker. Het fruit was vers en de siroop zorgde voor een lekkere smaak.

Pluspunten

– Het is een echt ‘huiskamer’ restaurant. Dus gezellig, knus en laagdrempelig.
– We werden snel geholpen, ondanks dat ze maar 1 iemand in de bediening hadden.
– Veel keus in gerechten.
– Goed betaalbare gerechten.
– Originele vegetarische – en veganistische gerechten.

Minpunten

– Het restaurant is niet centraal gelegen. Je moet weten waar het zit, anders vind je het niet.
– Ze zijn dol op de kruid, komijn. Dit kwam in bijna elk gerecht voor. Als je daar dol op bent, dan zit je hier dus goed. Ik vind het wel erg lekker, maar met mate.
– Je kunt er niet pinnen. Maar ze vinden het heel gewoon als je het geld ter plekke naar ze overmaakt.

Mijn eindoordeel is positief! Het is een liefelijk en gezellig vegetarisch restaurant. Voor de aankleding hoef je er niet te gaan eten, het is namelijk heel basic. Maar de gerechten maken dit zeker goed. Ik ben benieuwd naar de andere gerechten op de kaart, dus wie weet ga ik hier vaker eten.

De Residence in Rhenen

Woensdagavond was het zo ver! Ik ging me laten verrassen door De Vegetarische Restaurantweek. Het restaurant waar we heen gingen heet de Residence. Het is gelegen in een bos vlakbij Rhenen. Toen wij er waren was het pikkedonker, maar ik geloof dat het er met daglicht heel mooi uitziet. Het restaurant lijkt op een serre en heeft een romantische uitstraling. Voor De Vegetarische Restaurantweek hadden ze een speciale menukaart samengesteld. We hadden keuze uit twee menu’s. Toevallig kozen we allebei voor een ander menu. Dus ik heb beide menu’s kunnen bewonderen. En ja, het was echt bewonderen. De borden waren prachtig opgemaakt. Echt een kunstwerk om naar te kijken! Zonder De Vegetarische Restaurantweek zou ik er niet zo snel heen zijn gegaan. Het was behoorlijk chique en nu houd ik daar meestal wel van, maar wij waren veruit de jongste gasten. Het overige publiek was 50plus, dus het verschil was redelijk root. Desalniettemin was het personeel erg vriendelijk en het eten was heerlijk.

Ik heb gekozen voor het tweede menu. Dit menu had als voorgerecht loempia’s met verse groenten en sojasaus. Het hoofdgerecht bestond uit hartige taartjes van zongedroogde tomaten en rucola. En het nagerecht was een bolletje frambozenijs met pittige ananas en bladerdeeg, afgewerkt met zwarte sesam.

Voorgerecht: loempia’s

voorgerecht

Hoofdgerecht: Taartjes met zongedroogde tomaat en rucola

hoofdgerecht

Nagerecht: frambozenijs met pittige ananas

nagerecht

Gelijk bij het voorgerecht werd ik al verrast. Bij loempia’s denk ik aan die krokante staafjes die je bij zo’n wit karretje kunt halen. Maar deze waren dus totaal anders. En dit was eigenlijk wel een aangename verrassing, qua smaak hadden ze namelijk iets weg van sushi. En sushi is bij mij altijd goed, dus een geslaagd begin. Ook het hoofdgerecht was erg lekker. Ik ben dol op zongedroogde tomaten, dus er kon niet veel fout gaan aan dit gerecht. Alleen het zoete sausje die erbij kwam vond ik niet zo smakelijk. Maar zonder saus was het gerecht nog steeds heerlijk. Ook het toetje was heel anders dan dat ik verwacht had. De frambozenijs was lekker fris en dat was goed in combinatie met de pittige ananas. Ik had nog nooit pittige ananas op. Het was een aparte ervaring. Het was zeker niet vies, maar ik heb toch liever een ouderwetse zoete ananas.

Pluspunten

– Ze doen mee aan De Vegetarische Restaurantweek (het grootste pluspunt :)).
– Het is een mooie locatie, middenin het bos.
– Het restaurant zelf heeft een romantische sfeer.
– De opmaak van de borden is werkelijk een feestje.
– Je kunt merken dat ze een ervaren kok in de keuken hebben staan. Het eten is lekker en gevarieerd.

Minpunten

– Ze trekken voornamelijk ouder publiek aan.
– Het is behoorlijk chique, waardoor het naar mijn mening niet heel gezellig is.
– De keuken is erg traag. Als je hier gaat eten moet je er echt een hele avond voor uittrekken. Sommige mensen vinden dit juist leuk aan uiteten gaan, maar ik vond het toch iets te lang duren.

Mijn eindoordeel is positief. Ik vind het erg leuk dat ‘gewone’ restaurants meedoen aan De Vegetarische Restaurantweek. Ook vond ik het erg leuk dat ze een speciaal menu hebben samengesteld voor deze week. Zonder De Vegetarische Restaurantweek zou ik er niet snel gaan eten, omdat ze normaliter maar 1 vegetarisch gerecht op de kaart hebben staan. Maar bij de volgende Vegetarische Restaurantweek zou ik zeker weer een bezoekje brengen aan De Residence.

De Eetstee in Amersfoort

Dit jaar op mijn verjaardag nam mijn vriend mij mee uiteten. We gingen naar De Eetstee in Amersfoort. Dit is een modern vegetarisch, biologisch restaurant in hartje Amersfoort. Ze werken voornamelijk met lokale – en seizoensgebonden producten. Ze maken alles zelf, van verse sappen tot het koekje bij de koffie.

Ik moet nog steeds wennen als ik in een vegetarisch restaurant ga eten, dat ik ineens zoveel keuze heb. In een ‘gewoon’ restaurant moet ik het vaak doen met het enige vegetarische gerecht dat ze hebben. Dus na lang twijfelen uit de heerlijke keuzes van de menukaart, kwam ik tot mijn besluit. Als voorgerecht had ik de asperges salade, mijn hoofdgerecht was een lasagne en als toetje een aardbeientiramisu. De foto’s zijn met mijn telefoon genomen en dus niet van hele goede kwaliteit, excuses.

Voorgerecht: asperge salade

SAMSUNG

 

Hoofdgerecht: lasagne

SAMSUNG

 

Nagerecht: aardbeientiramisu

SAMSUNG

 

Het voorgerecht was verrassend fris en goed van smaak. Eén van de lekkerste salades die ik op heb. De lasagne was erg lekker, maar niet heel bijzonder van smaak. Het toetje was voor mij wel een klein hoogtepuntje. Ik had nog nooit zo’n soort tiramisu gegeten. Door de aarbeien was hij niet zo zwaar op de maag, zoals gewone tiramisu. Heerlijk verfrissend was het bolletje verse mango ijs ernaast.

Pluspunten:

–       De locatie is ideaal. Middenin het centrum en met een parkeergarage dichtbij.

–       Je hebt een ruime keuze en door de seizoensgebonden menukaart kun je hier vaker eten, maar toch verrast worden.

–       Je proeft dat het eten van goede kwaliteit is en dat het vers is bereid.

–       Het personeel is erg vriendelijk. Ze nemen de tijd voor je en zijn heel erg beleefd.

–       Goede prijs/kwaliteit verhouding. Maar voor een vegetarisch restaurant kan het als duurder worden beschouwden.

–       Het restaurant ziet er goed uit en oogt schoon.

Minpunten

–       De keuken is aan de langzame kant. Als je bij De Eetstee gaat eten kun je hier wel een avondje voor uitrekken. Ik heb hier geen problemen mee, als het eten goed is. Maar voor andere mensen kan dit een minpunt zijn.

–       Het restaurant ziet er door zijn moderne uitstraling niet zo gezellig uit. Door de beperkte aankleding is de akoestiek ook niet ideaal.

Mijn eindoordeel is erg positief. Dit restaurant raad ik zeker aan als je lekker en gezond vegetarisch wilt eten in een fijn restaurant.